Pozdrowienia dla samotnej czesi OI i jej kierownika, chyba srebna rej. WLXXXXX,zaparkowana przed Łomiankami mniej wiecej na wysokości Centurm Witka, przy trasie na gdańsk, gdzieś ok. 9:30 rano
[O1] No i pierdyknęło coś porządnie
Zwiń
X
-
[O1] No i pierdyknęło coś porządnie
witajcie,
przyznam, że przez ten okres, kiedy jestem na Forum, sporo czytałem o dwómasówce, oraz kłopotach właścicieli szkodników, których niedomagaganie tej pierwszej dopadło, ale nie spodziewałem się, że i ja mogę się stać ofiarą awarii tych kilkunastu kg żelastwa. No i chyba się stało.
Jadę sobie spokojnie na czwóreczce, i nagle silnik wpadł w jakieś dziwne, choć regularne wibracje. Dalej pracował, utrzymywał nawet wolne obroty, ale cały czas baaaaaaardzo porządnie drgał (żeby nie powiedzieć: rzucało nim). Nie miało znaczenia, czy ze sprzęgłem, czy bez - cały czas wibruje, tak jakby stracił swoje wyważenie.
Było oczywiście holowanko, bo nie odważyłem się ani metra więcej pokonać, no i teraz jest pytanko do doświadczonych: czy "to coś" to wg Was awaria koła dwumasowego? Przeczytałem wszystkie wątki z szukajki, ale w żadnym nie znalazłem tak ekstremalnego przypadku, żeby tak ostro silnikiem rzucało.
Jak widzę, za przywrócenie auta do normalności trochę, niestety, zapłacę, dlatego chciałbym Was jeszcze prosić o jakieś namiary gdzie to robić (Wwa, bliskie okolice)? Cena gra rolę :-)
-
-
Re: No i pierdyknęło coś porządnie
Zamieszczone przez salvadowitajcie,
Jak widzę, za przywrócenie auta do normalności trochę, niestety, zapłacę, dlatego chciałbym Was jeszcze prosić o jakieś namiary gdzie to robić (Wwa, bliskie okolice)? Cena gra rolę :-)
- dwumas + docisk + tarcza sprzęgła Sachs o numerze 2289 000 041 koszt ok 1300-1320 zł z gwarancją (oficjalny zakład partnerski Sachs) - na Allegro ten komplet to ok 1250 zł ale do tego przelew i przesyłka wiec jeden grzyb,
- łożysko oporowe SKF do sprzęgła typu Sachs - ok 45 zł,
- wymiana sprzęgła - zakład Jarosława Tarkowskiego w Sulejówku - 250 zł - tel. 22 7834104 (powołaj się na Irka z Leona, dodzwonić się ciężko ale to norma :szeroki_usmiech ),
- najtańsza i solidna laweta w Warszawie - Pan Tomek Jackiewicz tel. 601 221 621.
Taniej raczej nie zrobisz nigdzie. Poza tym naprawdę solidnie.
P.S. Ja już łapie drgania dwumasu i lada dzień pewnie czeka mnie to samo co Ciebie.Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
koja86, 183 kkm
jaro4444, dzięki za namiary, ale Sulejówek to chyba ciut za daleko na holowanko, a laweta ... cóż, wolałbym nie brnąć w dodatkowe koszta. Ale jutro zadzwonię.
Odwieczny problem to ten, że nigdy (???) nie mamy pewności, czy serwis:
1. nie naciągnie nas dodatkowo na coś
2. na pewno wymieni części na nowe
3. zrobi to porządnie
A czy ktoś zna/ma opinię o serwisie:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez salvadojaro4444, dzięki za namiary, ale Sulejówek to chyba ciut za daleko na holowanko, a laweta ... cóż, wolałbym nie brnąć w dodatkowe koszta. Ale jutro zadzwonię.
Odwieczny problem to ten, że nigdy (???) nie mamy pewności, czy serwis:
1. nie naciągnie nas dodatkowo na coś
2. na pewno wymieni części na nowe
3. zrobi to porządnie
Co do tego warsztatu - naprawiam tam ja, naprawia całe grono moich znajomych, przy naprawach samochodu przeważnie jestem osobiście i nigdy, nikogo nie naciągneli na nic. Bardzo solidna firma z gronem wiernych klientów. Szef jajcarz o swoistym poczuciu humoru ale uczciwy człek.
Gwarantuje Ci, że jak powołasz się na mnie to nie będzie żadnych problemów.
Oczywiście naprawisz gdzie uznasz za słuszne.Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Wręcz przeciwnie jeśli chodzi o części. Sam raczej nie kupisz w dobrych hurtowych cenach części a oni kupią. Doliczą Ci do ceny części tylko montaż. Poza tym dostaniesz do wglądu faktury z hurtowni części, co jest ewenementem w warsztatach bo przeważnie goście kroją Cię na cenach części.
Diagnozę też przeprowadzą ale jak jesteś pewien co Ci zdechło to zawsze szybciej idzie naprawa.Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
salvado, powodzonka .. oby naprawa była szybka i bez duzych kosztów. Daj potem znać co to było i ile Cie kosztowało.OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Kurcze, ja też mam coraz większe wątpliwości czy to aby na pewno coś ze sprzęgłęm. Chodzi mi po głowie jeszcze jeden, dość straszny pomysł: może przeskoczył o 1 (?) ząbek pasek rozrządu. Strach nawet myśleć ....
A jeśli tak, to czy silnik da się odpalić? Bo mój raz próbowałem i odpalił, ale tak jakoś dziwnie zagrał.
Jutro ma być diagnoza.
Komentarz
-
-
No to już trochę wiem. Szkoda tylko, że to bad news'y.
Nie chodzi o sprzęgło czy dwumas, ale - niestety - urwał się zawór z 4 cylindra. Tak więc do wymiany, póki co (bo na razie tylko dekiel zdjęty, bez rozpinania głowicy), głowica, wałek rozrządu, szklanka (ponoć nieźle ją poharatało). Jutro ma być zdejmowana głowica i okaże się, czy tłok i cylinder są ruszone. Jeśli tak, to naprawa mija się z celem. Zaczynam już szukać jakiegoś sprawnego i pewnego AGR'a.
Przy okazji:
- autko jest zawirusowane. Czy jeśli wstawię nowy silnik, to tuning znika? Czy silniki mają jakieś swoje ID, którym przedstawiają się => ECU?
- Czy zamiast AGR'a można wstawić SDI? Mam tu brak wiedzy. Jeśli tak, to co wtedy z wirusem? Pewnie trzeba też przekładać/przeprogramować ECU?
Komentarz
-
-
paf, no, tu wychodzą braki w iedzy :cry: Jakoś nie załapałem, że SDI jest bez turbawki.
BTW: gdzie można poczytać, czy znaleźć jakieś zestawienie, typu: nazwa silnika => jego opis, bo nie wiem, czy do swego autka jestem "skazany" wyłącznie na AGR'a, czy może jest jakaś alternatywa? Oczywiście, chodzi mi tylko o przekładkę samego silnika, bez osprzętu, a tym bardziej bez podmianki elektroniki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez salvadobo nie wiem, czy do swego autka jestem "skazany" wyłącznie na AGR'a, czy może jest jakaś alternatywa? Oczywiście, chodzi mi tylko o przekładkę samego silnika, bez osprzętu, a tym bardziej bez podmianki elektroniki.
P.S. SDI odpadają bo są słabsze mechanicznie i mają inny wałek rozrządu i inny stopień sprężania.
[ Dodano: Sro 25 Kwi, 07 08:41 ]
Np:
Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
No to niezly klops. Wlasnie tego sie obawialem, ale nie chcialem Cie bez sensu martwic...
Moj szwagier mial dokladnie to samo z powodu podwieszonego zaworu - silnik out - nie bylo co ratowac...
Kup sobie tez gazety typu moto_biznes, itp., tam sie duzo osob oglasza z tego typu rzeczami.
Ewentualnie gielda Poznan, wczesnie rano...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSNo to niezly klops.
salvado, jak chcesz moge się spytać chłopaki mieli jakiś silnik 110 KM tdi od Octavi za 3 tyś ale cy jest ? jak chcesz to popytam ale wiesz jak coś to on jest w Olsztynie.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
Komentarz